نورپردازی در دکوراسیون داخلی
انتخاب نور مناسب در طراحی نورپردازی دکوراسیون داخلی یکی از مهمترین مراحل تاثیرگذار و راهبردی در طراحی است که اغلب اوقات نیز ممکن است نادیده گرفته شود، با این حال نور و روشنایی از مهمترین ملاک هایی است که شما در ابتدای مسیر طراحی هر مکانی به آن نیازمند هستید. انتخاب نورپردازی مناسب در طراحی داخلی دکوراسیون مورد نظرتان علاوه بر زیبایی اتاق به شما امکان مجزا نمودن اتاق های جداگانه و دسترسی های متفاوت نیز از آنها را به شما میدهد، همچنین نورپردازی مناسب بر احساس شما در یک فضا نیز تاثیرگذار است و میتواند بر روحیه شما اثرات متفاوتی بگذارد.
در این نوشته به دنبال آن هستیم تا با بررسی موضوعاتی همانند اهمیت دمای رنگ، شدت و کیفیت نور از طراحی اصولی نورپردازی در یک فضا مطلع شویم و نشان بدهیم چگونه یک نورپردازی اصولی میتواند نحوه دید افراد از یک اتاق را تغییر بدهد و باعث توجه بیشتر به جزئیات فضا شود.
انواع منابع نوری
در ابتدا لازم است با انواع منابع نوری مختلف پیش از آشنایی با انواع نورپردازی ها آشنا شوید تا به انتخاب درستی از اینکه دقیقا چه نوع نورپردازی مناسب مورد نیاز فضا و دکوراسیون داخلی ما هست برسید و هم از هزینه های زیاد مصرف برق جلوگیری کنید.
منابع نوری طبیعی
منظور از منابع نوری طبیعی همان نور خورشید، ماه و ستارگان است که به وسیله پنجره ها و نورگیرها دسترسی به آن امکان پذیر است و در معماری سنتی ایران نیز به آن توجه ویژه ای شده است.بهره گیری از منابع نوری طبیعی در روز توسط خورشید و در شب توسط مهتاب باعث ایجاد روحیه ای بهتر برای ساکنین شده و همچنین نور خورشید علاوه بر تامین ویتامین D در کاهش ابتلا و بهبود افسردگی و بسیاری از ناراحتی های جسمی نیز موثر است.امروزه ممکن است به دلیل کوچک تر شدن فضای داخلی آپارتمان ها و افزایش آلودگی های صوتی و محیطی افراد کمتر مایل به استفاده از منابع نوری طبیعی باشند.
منابع نوری مصنوعی
منابع نوری مصنوعی وظیفه ایجاد روشنایی در زمانی که نور طبیعی وجود ندارد را به عهده دارند.این منبع نوری به وسیله ی بشر ساخته شده و ما امروزه تنها با زدن یک کلیک ساده میتوانیم به آن دسترسی داشته باشیم.منابع نوری مصنوعی در طول زمان علاوه برنقش کاربردی که داشته اند توانسته اند به جلوه بصری نیز تبدیل شوند تا علاوه بر تامین نور محیط، توانایی فضاسازی های مختلف را نیز به عهده بگیرند.
انواع نورپردازی های منابع نوری مصنوعی
- نورپردازی عمومی که منظور از آن به معنای پخش کردن یکسان نور در فضا میباشد و به آن نورپردازی فراگیر نیز گفته میشود و به وسیله لوسترها، چراغ های سقفی و رومیزی و غیره انجام میشود.
- نورپردازی وظیفه ای به دنبال نشان دادن تمرکز بر محیطی خاص است، به گونه ای که آن فضا از اهمیت خاصی برخوردار است و لازم است به وسیله نورپردازی چراغ ها به گونه ای قرار بگیرند که آن مکان را از مکان های مجاور خود تفکیک بدهند و نور در آن محیط فقط متمرکز شود.این نورپردازی در راستای نورپردازی عمومی قرار میگیرد اما کوچک تر است و توسط مکان های پر نور تر مشخص میشود، مثل نورپردازی هایی که در سالن مطالعه یا آشپزخانه که به نور بیشتری در آن ها نیاز است انجام میشود.
- نورپردازی دکوراتیو یا تزئینی یکی دیگر از مهمترین انواع نورپردازی با منابع نوری مصنوعیست که طراحان از ان برای ایجاد یک فضای خاص و زیبا استفاده میکنند. این نوع نورپردازی بیشتر با هدف جلب توجه مخاطب و اغلب به کمک نور های حاشیه ای انجام میشود. نورپردازی دکوراتیو نقش کمی در روشن کردن فضا دارد و بیشتر به عنوان جلوه بصری به محیط اضافه میشود. چراغ های ال ای دی خطی یا چراغ های اویز نمونه هایی از این قبیل هستند.
- در نورپردازی تاکیدی یا نقطه ای با منابع نوری مصنوعی طراح به دنبال این است که با نورپردازی متمرکز بر یک نقطه نگاه مخاطب را به سمت یک کانون خاص هدایت کند.این نورپردازی به دنبال ایجاد فضایی جذاب و نشان دادن معماری خاص، مجسمه یا اثر هنری به مخاطب است و در مکان هایی مثل گالری های هنری،کلکسیون ها و نمایشگاه ها بسیار کاربردیست. دیوارکوب ها و چراغ های خطی از منابع مهم این نوع نورپردازی هستند.
طراحی نورپردازی پذیرایی و اتاق نشیمن
اتاق پذیرایی اصلی ترین مکان برای کنار هم قرارگرفتن اعضای یک خانواده است که در آن میتوانند تجمعات مختلفی برای گپ زدن، تلویزیون دیدن و یا بازی کردن برگزار کنند پس باید به خوبی به تمام نکات مربوط به طراحی آن از جمله نورپردازی دقت کرد.مثلا اگر در طراحی نور اتاق نشیمن تنها به یک منبع نوری در محدوده مبلمان بسنده کنیم، علاوه بر اینکه دامنه دید افراد محدود میشود حتی فضای اتاق نیز کوچکتر از آنچه هست دیده میشود. هرچه در طراحی فضای نشیمن از منابع نوری طبیعی بیشتر بهره ببریم فضا زنده تر دیده میشود و افراد احساسات بهتری در آن محیط خواهند داشت.
طراحی نورپردازی اتاق خواب
نورپردازی هرچه صحیح تر اتاق خواب تاثیر بیشتری در آرامش و راحتی افراد ساکن در آن دارد.انتخاب نور و زاویه تابش مناسب میتواند اتاق خواب را تبدیل به مکانی آرامبخش تبدیل کند و بلعکس نورپردازی اشتباه این در محیط تاثیرات منفی مثل افزایش اضطراب یا تشدید احساسات خستگی را برای افراد میتواند رقم بزند.
از مهمترین اصولی که میتوان برای طراحی فضای نوری اتاق خواب یاد کرد:
- استفاده از نورهای ملایم
- قراردادن منابع نوری در ارتفاع پایین و به صورت غیر مستقیم و منفی
- استفاده از نوردهی موضعی و صحیح در بالای تخت خواب
- ترکیبی از چندنوع نورپردازی گوناگون
- استفاده از نورهای بارنگ ملایم مانند طیف سرخ و نارنجی
- استفاده از دیمرها و کنترل های نوری
طراحی نورپردازی آشپزخانه
در طراحی نوری فضای آشپزخانه استفاده حداکثری از نور طبیعی مورد اولویت است اما طراحی نور مصنوعی نیز برای این مکان مورد انتظار است.امروزه آشپزخانه ها علاوه بر محیطی برای پخت و پز غذا محیطی برای سرو غذا، تنقلات و گفت و گوی افراد هم هستند بنابرین نور باید در تمام آشپزخانه به یک اندازه پخش شود و همه نقاط را دربر بگیرد. در طراحی فضای نور آشپزخانه از منابع مختلف نورهای مخفی و هالوژن ها استفاده میشود تا تمام نقاط روشن باشد.علاوه بر این نورپردازی مناسب در آشپزخانه باعث میشود فضای آشپزخانه بزرگتر دیده شود.
جمع بندی
نورپردازی مناسب فضای داخلی از مهمترین عناصر در طراحی دکوراسیون میباشد که میتواند علاوه بر زیبایی محیط باعث کاربردی تر شدن آن نیز میشود. با انتخاب صحیح منابع نوری، انواع لامپ ها، زاویه تابش نور و رنگ و شدت آن میتوانید به حس و حال بهتری از فضای مورد نظر خود دست پیدا کنید.
از اینکه تا پایان این نوشته همراه چیدمانو بوده اید از شما سپاسگزار و کمال قدردانی را به عمل میآوریم.برای دریافت اطلاعات بیشتر و یا راهنمایی و مشاوره برای انجام نورپردازی در دکوراسیون داخلی میتوانید از طریق صفحه درخواست مشاوره با کارشناسان و طراحان چیدمانو در ارتباط باشید.امیدواریم این مقاله برای شما سودمند و مفید واقع قرار بگیرد.نظرات و پیشنهادات خود را راجع این محتوا خواهشمندیم با ما در میان بگذارید.